"Dromen zijn echt zolang ze duren... Kunnen we meer over het leven zeggen?" 

Stephen LaBerge

Lucide dromen en valse herinneringen

Valse herinneringen ontstaan doordat je denkt dat je iets hebt gedaan maar in feite ligt de realiteit anders. Valse herinneringen hebben we allemaal, ook gedurende de dag. We beleven immers de realiteit op onze eigen manier. Herinneringen worden aangevuld met informatie, of deze nou klopt of niet. Daarom zijn getuigen van een misdrijf het beste te verhoren vlak na een voorval. Hoe langer tussen incident en verhoren, hoe groter de kans op onbetrouwbare getuigenverklaring. 

Gedurende de nacht worden er ook nog eens herinneringen bijgemaakt die we ook kunnen opslaan alsof we het echt hebben meegemaakt. Dit kan verwarring brengen bij de persoon die het ervaart en daarom ben ik de afgelopen tijd in dit onderwerp gedoken. Hoe kunnen lucide dromen ervoor zorgen dat er mensen rondlopen met valse herinneringen?

Dit gebeurt doordat ze in een lucide droom iets meemaken wat ook in deze realiteit had kunnen gebeuren. Dit roept enorm veel vragen bij mij op, omdat valse herinneringen negatieve gevolgen zouden kunnen hebben, niet alleen voor de persoon die ze ervaart, maar ook voor de mensen om hen heen. Bijvoorbeeld als je iemand van iets zou beschuldigen, gebaseerd op herinneringen uit een lucide droom. Dat is onmogelijk hoor ik je denken. Een lucide droom is immers iets waar we de controle over hebben en ons volledig bewust van zijn van het feit dat we aan het dromen zijn.

Hoe kan het dan dat sommige mensen deze valse herinneringen creëren? Dat is de grote vraag.

Uiteraard heeft te maken met de hersenen. Wanneer je in de lucide droomstaat gaat, blijven je hersenen voor een gedeelte bewust maar ook een gedeelte onbewust. Je hebt dus niet 100% van het volledige bewustzijn. Het bewustzijn wat we ervaren in een lucide droom is wat ons doet herinneren aan onze lucide dromen, het vliegen, tijdreizen, ruimte-wandelen en alles wat je nog meer doet in je lucide droom. Deze herinneringen voelen 100% echt, we genieten van de ervaring en, nog belangrijker, we onthouden ze. Maar dat is niet alles wat het bewustzijn doet. Omdat we ons nog gedeeltelijk bewust zijn, hebben we het vermogen om beslissingen te nemen op basis van deze lucide dromen. En deze beslissingen zouden de reden kunnen zijn waarom sommige lucide dromers dus valse herinneringen hebben.

Omdat het een lucide droom is, zouden de indrukken die we in deze dromen opdoen, zo werkelijk zijn dat we het ook als werkelijke realiteit gaan geloven.  Ik zeg niet dat dit op een moment zal gebeuren met jou, ik wil alleen maar zeggen dat dit de link zou kunnen zijn naar het probleem met valse herinneringen.

Ik denk echter dat de meeste lucide dromers wel het verschil kunnen zien van wat echt is en wat een droomherinnering is. En dat komt meestal omdat ze de meest absurde avonturen beleven, die in deze realiteit helemaal niet mogelijk zijn. Maar zoek je dus situaties op die je ook doet in je dagelijkse leven, dan is het dus mogelijk dat deze droom als een gewone herinnering opgeslagen kan worden.

Om te voorkomen dat je de dromen en de realiteit niet meer uit elkaar kunt halen, kan je een dromendagboek bijhouden en op die manier heb je altijd een naslagwerk voor het geval dat je gaat twijfelen. Het bijhouden van je dromen heeft meerdere voordelen, buiten dat je er inzicht van krijgt in je droomleven, geeft het ook nog eens kans op meer lucide dromen!

Om een compleet beeld te krijgen van valse herinneringen raad ik je aan om de film ‘Inception’ te kijken. In deze film wordt heel duidelijk weergegeven wat effect kan zijn, en ze gaan zelfs nog een stapje verder om een valse herinnering bij iemand te plaatsen. Dat is tot op heden nog steeds fiction, (lees: niet mogelijk bewezen door de wetenschap). Maar er zijn lucide dromers die in de lucide wereld met elkaar afspreken, dus wie weet is het toch mogelijk en wordt het ooit nog bewezen :) 

 


Dromendagboek

Einstein beweerde altijd veel van zijn wetenschappelijke uitvindingen te halen uit zijn dromen. Ook The Beatles hebben het legendarische nummer ‘Yesterday’ doordat Paul McCartney de melodie van het nummer hoorde in zijn droom. En deze woorden komen van Vincent van Gogh: "Ik droom mijn schilderij en schilder mijn droom." Het bijhouden van je dromen in een dagboek kan veel verrassende voordelen met zich meebrengen. Onderzoekers beweren dat het creatief enorm inspirerend kan zijn, dat kunnen we met de voorbeelden van Einstein e.d. wel beamen.  Daarnaast kan het bijhouden van je dromen je ook helpen bij je mentale groei als persoon. Lees verder

Slaapverlamming en hypnagogische staat

De slaap valt onder te verdelen in verschillende slaapfases. De fase genaamd hypnagogie is een staat van bewustzijn die ervaren wordt in de periode tussen het wakker zijn en in slaap vallen. Tijdens deze fase kun je verschillende sensaties ervaren. Het kan zijn dat je ze allemaal ervaart of maar 1 of enkele. Dat is per poging elke keer weer verschillend,en het ligt er ook aan of je de slaapverlamming bewust oproept.  Lees verder