"Dromen zijn echt zolang ze duren... Kunnen we meer over het leven zeggen?" 

Stephen LaBerge

Lucide dromen en ontwikkelingen in de wetenschap

Max Planck Instituut

Inmiddels is de wetenschap al zover dat ze via een MRI-scan ook een manier gevonden hebben om onze dromen vast te leggen terwijl ze zich voordoen. Zoals in – een soort video afspelen. 

De technologie is nog in volle ontwikkeling, maar in een studie van het ‘Max Planck Instituut’ lukte het lucide dromers om een specifieke actie in hun droom uit te voeren. Eerst signaleerden ze hun luciditeit met oogbewegingen, vervolgens balden ze hun rechtervuist gedurende 10 seconden in de droom. Tegelijkertijd produceerde de MRI een live beeld van de bloedstroom in hun hersenen zoals je kunt zien op de afbeelding.

Het resultaat? 

Dezelfde hersengebieden werden geactiveerd, of ze nu hun vuisten in hun lucide dromen hielden - of terwijl ze wakker waren!

ATR Computational Neuroscience Laboratories (2012)

Wanneer deze technologie straks verder is ontwikkeld, kunnen we onze dromen waarschijnlijk dus visueel live
streamen en opnemen. In feite zijn deze Japanse onderzoekers van de ‘ATR Computational Neuroscience Laboratories’ in Kyoto al bezig.

Hun onderzoek betrof het wekken van vrijwilligers terwijl ze in een fMRI-machine droomden en vroegen waar ze over gedroomd hadden. Deze keer gebruikten ze geen lucide dromers. Dus moesten ze de dromers honderden keren wakker maken en achteraf de droomervaringen opdoen. Hun droomdecoderingssoftware koppelde deze beelden vervolgens in een poging om de droom opnieuw te creëren uit de bloedstroomgegevens.

Neurologisch laboratorium in Franfurt (2009)

Dit onderzoek werd geleid door Dr. Ursula Voss. Zij heeft vastgesteld dat typische dromen in het Theta-bereik plaatsvinden (4-7 Hz), terwijl ons waakbewustzijn in het Beta-bereik ligt (16-31 Hz). Tijdens lucide dromen waren de hersengolven van de zes testpersonen het bereik van 40Hz, dat is het Gamma-bereik. Tijdens een lucide droom hebben we dus een hogere bewustzijnsbeleving dan in deze wakker realiteit! Een andere buitengewone ontdekking was dat er een verhoogde activiteit in de frontale en front-laterale gebieden van de hersenen. Dit werd beschouwd als een andere hogere mentale functie die geassocieerd wordt met het hogere bewustzijn.

University Franfurt (2014)

Een opmerkelijke studie van de Universiteit van Frankfurt deed in 2014 een verrassende ontdekking. Lucide dromen kunnen worden opgewekt met "schokjes" van veilige en onschadelijke elektrische stimulatie van de hersenen. In het onderzoek kregen niet-lucide dromers tijdens de slaap 30 seconden elektrische stroom naar de frontale cortex. Het resultaat was dat ze spontaan levendige dromen hadden, waarbij ze zich volledig realiseerden dat ze droomden. 

Mooie ontwikkelingen dus in het onderzoek naar onze droomwereld!


Onderstaande links verwijzen naar het werkelijke onderzoek: